هر دستگاه تصفیه هوا دارای فیلترهایی است که سلامت و عملکرد دستگاه کاملا به عملکرد و درستی فیلترها بستگی دارد. این فیلترها از نظر ابعاد و نوعی که دارند دسته بندی می شوند هر کدام از این فیلترها در از بین بردن بخش خاصی از آلودگی ها کاربرد دارد و همگی در کنار هم یک سیستم قوی برای تصفیه هوای منزل بوجود می آورند. در این مقاله لوتوس با ما همراه باشید تا ابتدا بگوییم فیلتر تصفیه هوا چیست و سپس به بررسی کامل انواع فیلترهای دستگاه تصفیه هوا بپردازیم و نیز این مسئله را تشریح کنیم که هر یک از این فیلترها به چه کاری می آیند.
فیلتر تصفیه هوا چیست؟
فیلتر عضوی از دستگاه تصفیه هواست که در یک مکانیزم خاص به تصفیه جداگانه بخش خاصی از آلودگی ها پرداخته و با توجه به خصوصیاتی که دارد، ابعاد خاصی از ذرات گرد و غبار را می تواند به دام بیندازد. فیلترها همگی در کنار هم در درون یک دستگاه همچون یک سیستم کار کرده و باعث می شوند دستگاه به خوبی بتواند کار کند. پس بدیهی است که سلامت یک دستگاه تصفیه هوا بستگی مستقیم و نزدیکی به سلامت فیلترها دارد.
انواع فیلتراسیون در دستگاه تصفیه هوا
توجه داشته باشید که در حالت کلی دو نوع فیلتراسیون در دستگاه های تصفیه هوا استفاده می شود که عبارتند از:
1- فیلتراسیون فعال (active):
در این روش دستگاه تصفیه هوا از طریق یونیزه کردن آلاینده های موجود در هوای اطراف، آن را تصفیه می کند و فیلترها نیز در همین راستا کار می کنند. نکته جالب در خصوص این دستگاه ها این است که فیلترهای آنها نیازی به تعویض ندارد. اما ایراد آنها نیز این است که در حین کار گاز ازن تولید می کنند که برای سلامتی مضر بوده و بالا رفتن غلظت آن افراد را دچار عوارضی چون درد قفسه سینه، سرفه، سوزش گلو و گرفتگی ریه می کنند. بنابراین استفاده از این دستگاه ها در محیط های خانگی توصیه نمی شود.
2- فیلتراسیون غیر فعال (passive):
این دستگاه اینگونه کار می کند که در ابتدا هوا را به درون خود می کشد و با عبور دادن از فیلترهای مختلف، تصفیه کرده و سپس از سمت دیگر خود خارج می کند. از مهم ترین و معروف ترین فیلترهای این قبیل دستگاه ها، فیلترهای هپا و کربن اکتیو هستند. توجه داشته باشید که از آنجا که این دستگاه ها هیچ گونه گاز مضری تولید نمی کنند، اکثر برندهای معتبر جهانی از این نوع فیلتراسیون در دستگاه های خود استفاده می کنند. در ادامه به بررسی فیلترهای به کار رفته در این نوع فیلتراسیون می پردازیم.
انواع فیلتر تصفیه هوا
همانطور که اشاره شد فیلترهای مختلفی در دستگاه های تصفیه هوا کار می کنند که در ادامه به بررسی جداگانه هر یک می پردازیم. با ما همراه باشید.
1- فیلتر اولیه یا پیش فیلتر، نخستین سد محکم در برابر آلاینده ها
در این مرحله درشت ترین ذرات از هوا گرفته شده و نخستین سدی هستند که در برابر آلودگی قرار می گیرند. آلاینده های درشتی همچون مو و پرزها بواسطه این فیلترها تصفیه می شوند. مهم ترین علت استفاده از این فیلترها، افزایش طول عمر فیلترهای هپا و کربن اکتیو است که اکثر دستگاه های قدرتمند از آنها برخوردارند. اگر شما در دستگاه تصفیه هوای خود یک پیش فیلتر قوی نداشته باشید، مجبورید دفعات بیشتری فیلترهای هپا و کربن اکتیو را تعویض کنید که این امری هزینه بر است.
2- فیلتر هپا قلب دستگاه تصفیه هوا:
این فیلتر از جنس الیاف بوده و ذرات بسیار ریز با ابعاد 0.3 میکرون و کوچکتر از آن را جذب می کند. در واقع اگر شما در یک شهر بزرگ و پرجمعیت زندگی می کنید، آلودگی بیشتر از جنس این ذرات بسیار ریز است که چون توانایی ورود به جریان خون را دارند، می توانند خطرساز باشند. فیلتر هپا این گون ذرات را تصفیه می کند. ذراتی که به قدری ریز هستند که چشم انسان قادر به دیدن آنها نیست! ویروس ها و باکتری نیز از این دسته ذرات هستند.
توجه داشته باشید که کیفیت یک فیلتر هپا ارتباط مستقیمی با ابعاد و حجم آن دارد. عموما دستگاه های تصفیه هوای بزرگتر عملکرد بهتری دارند چرا که ابعاد این فیلتر در آنها بزرگتر بوده و طبیعتا هوا را بهتر تصفیه می کند. اگر می خواهید درباره فیلتر هپا بیشتر بدانید، به مقاله فیلتر هپا چیست و چه نقشی در تصفیه هوا دارد از لوتوس مراجعه کرده و آن را با دقت مطالعه کنید. ما در این مقاله تقریبا هر آن چیزی را که به فیلتر هپا مربوط می شود، بررسی کرده ایم.
3- فیلتر کربن اکتیو جاذب آلاینده های شیمیایی
این فثلتر در حقیقت مکملی برای فیلتر هپاست که آلاینده های شیمیایی همچون بوها را تصفیه می کند. این آلاینده ها در واقع همان هایی هستند که فیلتر هپا قادر به جذب آنها نبوده است. بنابراین فیلتر کربن اکتیو آنها را در مرحله بعد تصفیه می کند. یک مزیت ویژه این فیلتر این است که ذراتی که تصفیه می کند، تحت هیچ شرایطی دوباره به هوای محیط بازنمی گردد و این ضریب اطمینان تصفیه هوا را بسیار بالا می برد.
در این فیلترها هم مثل فیلتر هپا، یک فاکتور مهم در کیفیت بالای فیلتر همان حجم آن است که یک دستگاه باکیفیت باید حدودا 1 تا 2 کیلوگرم جاذب کربن باشد. این در حالی است که بسیاری از دستگاه های موجود در بازار فقط 100 تا 200 گرم جاذب کربن می باشند که این مقدار بسیار کمی است. کم بودن حجم کربن باعث می شود که تعداد دفعات تعویض فیلتر در طول سال بیشتر بشود.
4- لامپ UV و ابهامات استفاده از آن:
این نوع فیلتر تصفیه هوا، در دستگاه های تصفیه ی هوا، اشعه ی ماوراء بنفش را آزاد می کند که می تواند میزان ضد عفونی کنندگی را افزایش داده و قارچ ها، باکتری ها و ویروس های موجود در هوا از از بین ببرد. در واقع در دستگاه هایی که دارای این فیلتر هستند، لامپ UV به سطح فیلتر می تابد و به خاطر واکنشی که با مولکول های گازی آلاینده می دهد، ماهیت این آلاینده ها را تغییر داده و هوا را تصفیه می کند.
اما نکته مهمی که در این خصوص نباید فراموش کنید این است که در زمان واکنش با مولکول ها و تغییر ماهیت آنها، ممکن است این فرآیند بطور ناقص انجام شود و مولکول های نامبرده به ذرات ناشناخته و خطرناکی تبدیل شوند و دردسر آفرین باشد. مورد دیگر اینکه این فیلتر حتما باید هر دو سال تعویض گردد. این در حالی است که این مورد عموما از طرف فروشندگان تصفیه هوا توصیه نمی شود و اگر فیلتر کارایی خود را از دست دهد، روی عملکرد کلی دستگاه تاثیر منفی خواهد گذاشت.
فیلتر تصفیه هوای یون منفی
به این نوع ، فیلتر یون ساز نیز گفته می شود و در بخش های اداری و تجاری کاربرد فراوان دارد. این نوع فیلتر از خود یون های منفی ساطع می کند، از آن جایی که هوای موجود در یکاتاق دارای یون های مثبت است، آن ها را جذب کرده و تصفیه می کند. در واقع فیلتر یون منفی، یون های منفی موجود در هوا را افزایش داده و باعث حذف یون های مثبت می شود. به همین علت موجب افزایش اکسیژن موجود و تلطیف هوا نیز می گردد.
در این مقاله سعی کردیم انواع فیلتراسیون دستگاه تصفیه هوا را توضیح داده و سپس انواع فیلترهای دستگاه تصفیه هوا را معرفی کنیم. اگر شما تجربه استفاده از دستگاه های تصفیه هوا را داشته اید و با فیلترهای تصفیه هوا سر و کار داشته اید، تجربیات خود را در قسمت کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید.
2 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
شما پیج اینستا هم دارین؟
بله lotus_sazan_azar@