شما می توانید تنها تا سه هفته بدون غذا زنده بمانید و احتمالا بدون مایعات، سه تا چهار روز دوام می آورید. این در حالی است که تنها پس از شش دقیقه ی بدون هوا، مغز شما آسیب خواهد دید و زنده ماندن در این شرایط غیر ممکن خواهد بود. هوایی که تنفس می کنیم مهمترین نیاز اساسی ما است. پس چرا تا جایی که امکان دارد، هوایی سالم و با کمترین میزان آلودگی را تنفس نکنیم؟ در این مقاله لوتوس با ما همراه باشید تا مهم ترین نکات را در خصوص راهنمای خرید بهترین دستگاه تصفیه هوا به شما بگوییم.
دلایل خرید دستگاه تصفیهی هوا چیست؟
دستگاه تصفیه هوا جایگزین جاروبرقی نیست. این دستگاه قرار نیست همهی کثیفیها را جمع کند و کف زمین را تمیز کند. هدف اصلی آن استفاده از فنها و عبور دادن هوا از طریق فیلترهایی است که ذرات مختلف را از هوا جدا میکنند. این بدان معنی است که دستگاه تصفیه هوا برای تمیز کردن هوا از دود، گرد و غبار، بو، گرده و سایر موارد اینگونه است. اما برای انتخاب یک دستگاه مناسب که پاسخگوی نیازهای شما باشد نکات مهمی وجود دارد که باید به آنها دقت کنید. ما در ادامه به ترتیب به هر یک از آنها می پردازیم. با ما همراه باشید.
1- دقیقا مشخص کنید که دستگاه تصفیه هوا را برای رفع چه نوع آلودگی می خواهید؟
قبل از هر اقدامی شما باید بدانید دستگاه تصفیه هوا را برای چه نیازی می خواهید؟ آیا قصد دارید ذرات آلرژی زا ، گرده گیاهان ، شوره ، دود و … را از هوای اطراف خود حذف کنید؟ دقیقا تعیین کنید که نگرانی شما کدام یک از آلاینده های هوا است و قصد دارید به وسیله فیلترهای هوا ، چه چیزی را حذف کنید؟ این یک نکته اساسی در انتخاب دستگاه تصفیه هوای مناسب است. چرا که در واقع هر کدام از فیلترها و تکنولوژی های تصفیه هوا ، برای حذف نوع خاصی از آلاینده ها طراحی و ساخته شده اند.
2- فضای پوشش جایی که می خواهید تصفیه شود:
دومین موردی که در خصوص راهنمای خرید بهترین دستگاه تصفیه هوا باید لازم به ذکر است، مقدار فضایی است که قصد دارید هوای آن را تصفیه کنید. این موضوع درواقع مهمترین موردی است که باید مد نظر قرار گیرد. پیشنهاد میشود که ظرفیت فضای پوشش تصفیهی هوایی که تهیه میکنید، کمی بیشتر از اندازهی اتاق مورد نظر شما باشد. توجه داشته باشید که ظرفیت پوشش این دستگاه ها با معیار مترمکعب محاسبه میشود. محاسبه ارتفاع نیز در این بین اهمیت دارد. به طور مثال یک دستگاه تصفیهی هوا که ظرفیت آن ۴۵۰ تا ۵۰۰ متر مکعب است، برای اتاقی با ۳۰۰ متر مکعب فضا و ۹ متر ارتفاع مناسب است!
3- حجم هوای خروجی یا قدرت تصفیه:
این مورد به شما میگوید چه مقدار هوای تصفیهشده از دستگاه خارج میشود و سرعت عملکرد دستگاه چقدر است. هرچه این مقدار بالاتر باشد ظرفیت تصفیه دستگاه هم بالاتر است. بر اساس فضای اتاقی که قصد قرار دادن دستگاه تصفیه در آن را دارید میتوانید دستگاهی با نرخ تحویل بالاتر برای آن فضا انتخاب کنید.
4- نرخ تحویل هوای پاک یا CADR:
این شاخص که واحد آن براساس فوت مربع در یک دقیقه است، بیان می کند که دستگاه چه مقدار از آلاینده های موجود در هوا را فیلتر می کند. هرچه عدد این شاخص بالاتر باشد یعنی دستگاه میزان آلاینده های بیشتری را از هوا تصفیه می کند.
نرخ تحویل هوای پاک دستگاه تصفیه هوا یا CADR
5- مراحل فیلتراسیون دستگاه تصفیه هوا
به طور کلی یک دستگاه تصفیه هوای مناسب در مرحله اول فیلتراسیون خود، از یک فیلتر اولیه برای جذب ذرات بزرگ مانند پرز و مو استفاده می کند. پس از این مرحله استفاده از فیلتر هپا بسیار مهم است. این فیلتر وظیفه جذب ذرات بسیار کوچک را برعهده خواهد داشت. در مرحله ی بعدی فرایند تصفیه هوا، معمولا از یک فیلتر جاذب کربن استفاده می شود که برای جذب ذرات گازی و بو ها مناسب هستند.
6- راندمان فیلترهای تصفیه هوا:
گرده گیاهان، ذرات قارچ و کپک، شوره حیوانات خانگی، گرد و غبار و باکتری ها اندازه ای بین ۰٫۳ تا ۵ میکرون دارند. فیلترهای هپا به راحتی می توانند این گونه آلودگی ها را (با اندازه بزرگتر از ۰٫۳ میکرون) به دام انداخته و حذف کنند. آلودگی هایی مثل ویروس ها، گازهای شیمیایی، دود سیگار و … نیز دارای ذراتی کوچکتر از ۰٫۳ میکرون هستند و نمی توانند توسط فیلترهای هپا حذف شوند. برای حذف این گونه آلاینده ها بهتر است از فیلترهای یونایزر، کربن فعال و یا اشعه ماورای بنفش استفاده شود.
7- تهویه در ساعت یا ACH:
ACH مشخص میکند که دستگاه تصفیه در هر ساعت چند بار موفق به تصفیهی کامل هوای اتاق میشود. باتوجهبه بالا بودن آلودگی هوا در برخی شهرها، لازم است دستگاهی انتخاب شوند که دارای ACH چهار باشد؛ یعنی هر ۱۵ دقیقه یک بار هوای اتاق را کاملا تصفیه کند.
8- میزان صدای دستگاه تصفیه هوا:
برای افرادی که به صدا حساس هستند، ضروری است تا پیش از انتخاب یک تصفیه کننده ی هوا به میزان صدای تولید شده توسط فن یا فن های آن توجه داشته باشند. واحد اندازه گیری صدا، دسی بل است که هرچه میزان آن بالاتر رود، صدای تولید شده نیز افزایش خواهد یافت.
صدای دستگاه تصفیه هوا
9- فناوری به کار رفته در دستگاه تصفیه هوا:
برای خرید بهترین دستگاه تصفیه هوا شما باید فناوری های به کار رفته در دستگاه های تصفیه هوا را هم بشناسید. بطور کلی دو نوع فناوری اکتیو و پسیو در این دستگاه ها به کار رفته است که ما در ادامه به هر یک از آنها اشاره می کنیم:
1- اکتیو: تصفیه هوای اکتیو، عاملهایی در فضا آزاد و از این طریق آلایندههای موجود در هوا را یونیزه میکند و باعث رسوب آنها میشود. دستگاههایی که از این فناوری استفاده میکنند چنانچه Ozone-safe نباشند، گاز اوزون ساطع میکنند که برای استفاده داخل منزل مناسب نیستند و برای ریه ضرر دارند.
2- پسیو: این دستگاه ها به کمک فیلترهایی که دارد، هوا را به جذب آلاینده ها پرداخته و گاز اوزون نیز آزاد نمی کند! به همین دلیل دستگاه های پسیو برای استفاده خانگی گزینه های بهتری هستند.
10- فیلترهای دستگاه تصفیهی هوا:
دستگاههای تصفیه هوا با یک دسته از فیلترهای کامل ارائه میشوند که میتوانند انواع ذرات را فیلتر کنند. داشتن تعداد بیشتری از این فیلترها به طور معمول احساس امنیت و تمیزی خوبی را به شما میدهد. در واقع مهمترین بخش یک دستگاه تصفیهی هوا، فیلترهای آن است. بنابراین، نوع و کیفیت فیلترهای بهکاررفته در دستگاه نقش تعیینکنندهای در تأثیرگذاری آن خواهند داشت. فیلترها باید آلایندههایی مانند پشم و پرز، غبار، دود، بو و سایر موارد مضر موجود در هوا را به خود جذب کنند.
اکثر محصولات دارای فیلتر HEPA هستند که ذرات بسیار ریز را از هوا پاک میکنند. همچنین کلاسهای مختلفی از پیش فیلتر وجود دارد که ذرات کمی بزرگتر را فیلتر میکنند. برخی محصولات از لامپهای UV استفاده میکنند که باکتریهای آلی را نیز از بین میبرند. این ویژگیهادر محصولات گران قیمتتر یافت میشوند. یکی دیگر از ویژگیهای مدل های پیشرفته فیلتر یونیزه کننده است که میتواند به استقرار ذرات بسیار ریز در هوا کمک کند. توجه داشته باشید که فیلترهای کربن فعال هم برای از بین بردن بوی بد هوا طراحی و ساخته شده اند.
توجه داشته باشید که یک نکته مهم در خصوص فیلترها این است که تعویض آنها هزینه های نسبتا سنگینی دارد پس بهتر است از همان آغاز دستگاهی را انتخاب کنید که فیلترهایش دیر به دیر به تعویض احتیاج پیدا می کند. البته ذکر این نکته هم ضروری است که این مدت زمان ارتباط مستقیمی با میزان آلودگی موجود در محیط شما نیز دارد. نکته دیگر اینکه در انتخاب دستگاه بر اساس تعداد فیلتر باز به این مسئله برگردید که نیاز شما چیست و به رفع چه نوع آلودگی هایی احتیاج دارید و بر اساس آن دستگاه دارای فیلترهای مناسب را انتخاب کرده و پول اضافی صرف فیلترهای اضافی که احتمالا نیازی هم به آنها پیدا نخواهید کرد، نکنید!
11- محل قرار دادن دستگاه:
از دیگر نکات مهم در خصوص راهنمای خرید بهترین دستگاه تصفیه هوا این است که اکثر دستگاههای تصفیه هوای خانگی برای استفاده در مساحتی به اندازه یک اتاق یا یک سالن کوچک طراحی میشوند. پس مهم است که تصمیم بگیرید دستگاه را کجا قرار دهید که بیشترین بازدهی را برای سلامتی شما داشت باشد. پیشنهاد ما به شما این است که اولویت اول تان اتاق خواب تان باشد. چرا که شما مدت زمان زیادی را وقتیکه در خانه هستید، در آنجا می گذرانید و ذرات معلق و آلودگیها زمانی که شما خواب هستید بیدار هستند و سلامتی شما را تهدید میکنند! به طور کلی برای این منظور قسمتی از خانه را انتخاب کنید که معمولا مدت زمان بیشتری در آنجا حضور دارید.
12- قابلیت حمل دستگاه تصفیه هوا:
اینکه یک دستگاه قابل حمل باشد یا نه ارتباط مستقیمی با وزن دستگاه دارد. اما از همین ابتدا یک نکته مهم را به شما بگوییم که بزرگی و کوچکی دستگاه هیچ ارتباطی به میزان قدرت و یا کارکرد آن ندارد و اینطور نیست که فکر کنیم یک دستگاه کوچک توانایی تصفیه هوای یک اتاق بزرگ را ندارد یا بالعکس! بنابراین گول بزرگی و وزن بالای دستگاه های تصفیه هوا را نخورید، ضمن اینکه به این نکته هم توجه داشته باشید که بزرگ بودن یک دستگاه هم وزن را بالا می برد و هم احتمالا هزینه را و جدای از همه این ها، فضای زیادی را هم اشغال می کنند!
دستگاه تصفیه هوا قابل حمل
13- قیمت دستگاه تصفیه هوا:
در خرید دستگاه تصفیه هوا یک عاملی که مهم است این است که نسبت به قیمت بالای آن حساسیت به خرج ندهید و به دنبال گزینه های ارزان نروید! کیفیت بالای دستگاه تصفیه هوا برای تضمین سلامتی شما و خانواده شماست و دقت داشته باشید که دستگاه های ارزان قیمت به هیچ رو این مورد را تضمین نمی کنند! یعنی نخریدن دستگاه بهتر از آن است که بخواهید یک دستگاه ارزان قیمت بخرید که کارایی لازم را هم نداشته باشد. ضمن اینکه این را هم باید اضافه کنیم که دستگاه های ارزان تر، هزینه های زیادی را هم در ادامه روی دست شما خواهند گذاشت. هزینه هایی از قبیل برق، تعویض مداوم فیلترها و…
بهترین دستگاههای موجود در بازار که استانداردهای رایج را دارند، بسته به ظرفیت و توان، قیمتی در حدود ۱.۵ تا ۳.۵ میلیون تومان دارند. بنابراین اگر به هدف تامین هوای پاک منزل می خواهید اقدام به خرید دستگاه تصفیه هوا کنید، حتما این مورد را در نظر بگیرید که باید هزینه آن را هم بپردازید. در دام دستگاه های ارزان قیمت نیفتید که برخی اوقات استفاده از آنها حتی تاثیر منفی هم بر روی سلامت شما خواهند گذاشت.
چند نکته مهم:
- دستگاه تصفیهی هوا در صورت باز بودن در و پنجره، تأثیر چندانی نخواهد داشت.
- سیاست یکی برای همه در این مورد جواب نمیدهد. یعنی یک دستگاه قابل حمل تنها از پس یک اتاق برمیآید نه کل خانه.
- بهمنظور کاهش هزینهی مصرف برق، بهدنبال دستگاهی با گزینههای ذخیرهی انرژی و رتبهی عالی در برچسب انرژی باشید.
- در خصوص داشتن گارانتی، خدمات پس از فروش و سهولت تعویض فیلترها اطمینان حاصل کنید.
- دستگاه تصفیهی هوا باید همیشه روشن باشد تا بازدهی مطلوبی ارائه دهد.
در این مقاله سعی کردیم تمامی نکات لازم را در خصوص راهنمای خرید بهترین دستگاه تصفیه هوا که پیش از خرید دستگاه تصفیه هوا حتما باید بدانید را گوشزد کنیم. اگر شما تجربه خرید دستگاه تصفیه هوا را داشته اید و نکته جالب دیگری به نظرتان می رسد خوشحال می شویم در قسمت کامنت ها با ما در میان بگذارید.