افت کیفیت آب های شرب از یک طرف و رشد تکنولوژی در زمینه تصفیه آب از طرف دیگر باعث شده است تا طی سال های اخیر دستگاه های تصفیه آب خانگی جایگاه مهمی را در بسیاری از خانه ها پیدا کنند. اکنون سوال این است که نحوه استفاده و نگهداری دستگاه تصفیه آب خانگی چگونه است و شما به عنوان یک مصرف کننده باید چه نکاتی را برای حفظ، تعمیر و نگهداری چنین دستگاه هایی رعایت کنید. در لوتوس سازان با ما همراه باشید تا در خصوص کارکرد تصفیه آب خانگی به تفصیل صحبت کرده و به مهم ترین نکات پاسخ گوییم.
عملکرد دستگاه های تصفیه آب خانگی بستگی مستقیمی به نحوه کار شما با آنها و نیز رعایت نکات مهم برای نگهداری آنها دارد. بنابراین در این مقاله سعی می کنیم مهم ترین نکات و بایدها و نبایدها را در حین استفاده از دستگاه تصفیه آب خانگی بازگو کنیم تا به شما کمک کنیم که به ایمن ترین شکل ممکن از دستگاه خود نگهداری کرده و سالم ترین آب را از آن بیرون بکشید، با ما همراه باشید.
1- نگهداری از دستگاه تصفیه آب خانگی:
مهم ترین نکته در خصوص نحوه استفاده و نگهداری دستگاه تصفیه آب خانگی این است که فیلترهای دستگاه تصفیه آب خانگی را باید هر چند وقت یکبار باید تعویض کنید! زمان تعویض بعضی از فیلترها به راحتی قابل تشخیص است.
2- استفاده از لوله های مسی در داخل دستگاه تصفیه آب خانگی اسمز معکوس یا در نصب آن:
از آنجایی که آب تولید شده توسط دستگاه تصفیه آب خانگی به روش اسمز معکوس از درجه خلوص بالایی برخوردار است، می تواند باعث حل کردن مواد فلزی در خود شود. لذا نکته مهم بعدی در خصوص کارکرد تصفیه آب خانگی این است که در صورت استفاده از لوله های مسی در دستگاه تصفیه آب خانگی، مخصوصاٌ در بخش بعد از ممبران، احتمال ورود یون های فلزی مس به آب وجود داشته و علاوه بر ایجاد طعم فلزی در آب و یا یخ، احتمال سوراخ شدن این لوله ها و نشتی از آنها نیز وجود خواهد داشت. بنابراین چنین کاری توصیه نمی شود.
اسمز معکوس یکی از بهترین روش های به روز و سالم برای تصفیه آب می باشد. امروزه بهترین دستگاه های تصفیه آب آنهایی هستند که به این روش کار می کنند. ما در مقاله تصفیه آب به روش اسمز معکوس مفصلا نحوه عملکرد این فناوری را تشریح کرده ایم.
3- محل مناسب برای نصب دستگاه تصفیه آب:
دستگاه تصفیه آب را در جایی نصب کنید که احتمال یخ زدگی در آن وجود نداشته باشد.با این حال اگر مجور هستید دستگاه را در بیرون از خانه و یا در فضای باز نصب کنید حتما دستگاه و اطراف آن را عایق بندی کنید تا از یخ زدگی سیستم جلوگیری شود. برای این کار پیشنهاد می شود یک اتاقک عایق بندی شده مخصوص دستگاه بسازید تا دستگاه در معرض سرما و یخ زدگی قرار نداشته باشد.
4- طول عمر فیلترها به دو عامل مهم بستگی دارد :
اول: مقدار مصرف
دوم: کیفیت آب ورودی به دستگاه تصفیه آب
شک نداشته باشید که فیلترهای تصفیه آب، قلب تپنده دستگاه های تصفیه آب هستند و علاوه بر نصب فیلترهای تصفیه آب، نصب شیلنگ های تصفیه آب و زمان تعویض فیلترهای بالا و پایین از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. اگر فیلترها در زمان مناسبی تعویض نشوند از کیفیت آب آشامیدنی شما کاسته می شود، به فیلتر اصلی، یعنی ممبران یا همان غشاء اسمز معکوس که در مرحله چهارم دستگاه قرار دارد آسیب وارد شده و از عمر آن می کاهد و هزینه اضافی برای شما به دنبال خواهد داشت، علاوه بر این سلامتی شما را به خطر می اندازد که از همه چیز مهم تر است. پس در این خصوص به هیچ وجه کوتاهی نکنید و این نکته را نیز بعنوان یکی از مهم ترین ها در خصوص کارکرد تصفیه آب خانگی به یاد داشته باشید.
بطور کلی فیلترهای مرحله اول تا سوم را هر شش ماه یکبار باید تعویض نمایید!
ممکن است آلودگی آب ورودی به حدی باشد که زمان تعویض فیلترها مثلا به یک ماه یا یک هفته هم تقلیل یابد!
عملکرد فیلترهای دستگاه تصفیه آب خانگی
5- اتصال دستگاه تصفیه آب خانگی اسمز معکوس به یخچال و یا فریزر به خاطر دستگاه یخ ساز آن:
ما با اتصال یک سه راهی ¼ اینچ بین آخرین مرحله فیلتر و شیر برداشت و کشیدن تیوب پلی اتیلن بین دستگاه تصفیه آب و یخچال و یا دستگاه یخ ساز، می توانیم از این امکان برخوردار شویم. باز هم تأکید می کنیم که برای این کار، به هیچ عنوان نمی بایست از لوله های مسی استفاده شود.
6- خاموشی دستگاه در زمانیکه با آن کار نمی کنیم:
از دیگر نکات مهم در خصوص نحوه استفاده و نگهداری دستگاه تصفیه آب خانگی این است که اگر از دستگاه تصفیه آب برای مدت طولانی استفاده نمی کنید، آن را خاموش کنید اگر بیش از 5 روز دستگاه بلا استفاده می ماند، آب ورودی و جریان برق را از دستگاه تصفیه آب قطع کرده و به هنگام استفاده مجدد ، آب موجود در منبع ذخیره را کاملا تخلیه کنید.
7- فیلتر UV دستگاه تصفیه آب خانگی:
این فیلتر را هر زمان که لامپ آن بسوزد باید تعویض کرد. اصولا زمان سوختن را لامپ را نمی توان دقیق گفت ولی احتمال می رود که زیر یک سال و شاید هم بالای یک سال و گاه حتی تا دوسال نیز عمر می کند. از این فیلتر یا بهتر بگوییم از این لامپ برای گند زدایی و میکروب زدایی آب آشامیدنی استفاده می کنند.
8- کم شدن دبی آب خروجی دستگاه تصفیه آب خانگی اسمز معکوس:
برای این مسئله موارد زیر می بایست بررسی شوند:
– اگر فشار آب کمتر از 40 psi است، نیاز به بستر پمپ می باشد.
– تیوب های سیستم و مسیر را بررسی کنید. ممکن است نیاز به صاف کردن و یا تعمیر داشته باشند.
– فیلترها و ممبران را بازدید کنید. در صورت گرفتگی، می توانند مانع جریان آب شوند. در اینصورت، آنها را تعویض کنید.
9- اتصال دستگاه تصفیه آب به آب گرم:
از دیگر نکات در خصوص کارکرد تصفیه آب خانگی این است که دستگاه تصفیه آب خود را به آب گرم وصل نکنید! این کار باعث می شود فیلتر های دستگاه خصوصا فیلتر های الیافی از فرم خود خارج شوند. همچنین باعث می شود ممبران RO کارایی خود را از دست بدهد و به سایر اجزا و قطعات دستگاه تصفیه آب نیز آسیب وارد شود. علاوه بر این ها این کار سبب می شود اتصالات و واشرهای دستگاه در اثر دمای بالا تغییر شکل پیدا کرده و نشتی آب را به دنبال داشته باشد.
همه چیز در مورد دستگاه تصفیه آب خانگی
10- اگر متوجه شدیم آبی در مخزن ذخیره وجود ندارد، چه کاری می بایست انجام دهیم؟
دلایل احتمالی بوجود آمدن این مشکل و پیشنهاد برای رفع آنها:
1- گرفتگی فیلترها
راه حل: تعویض فیلترها
2- اشتباه قرار گرفتن فیلترها
راه حل: به جهت قرار گرفتن فیلترها (جهت درست بالا و پایین فیلترها) دقت شده و در صورت نیاز اصلاح شوند.
3- عدم وجود فشار در مخزن
راه حل: فشار مخزن را با gauge اندازه بگیرید. در صورت نیاز فشار را افزایش یا کاهش دهید تا حداکثر به 8 psi برسد.
4- عدم کارکرد مناسب Pressure Switch
راه حل: اتصالات درست به Pressure Switch را بررسی و در صورت نیاز، اصلاحات لازم را انجام دهید.
و 5- خمیدگی تیوب ها
راه حل: تیوب های سیستم و مسیر دستگاه تصفیه آب را بررسی و در صورت وجود خمیدگی و مشکل در مسیر، آن را صاف و یا اصلاح کنید!
در این مقاله سعی کردیم مهم ترین نکات در خصوص نحوه استفاده و نگهداری دستگاه تصفیه آب خانگی و نیز مهم ترین بایدها و نبایدهایی که باید در حین استفاده از آن رعایت شود را گوشزد کنیم. نظرات خود را در قسمت کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید.